Home > Econometrist Kevin ten Haaf ontvangt Heineken Young Scientists Award 2024
News
News item | 25 June 2024

Econometrist Kevin ten Haaf ontvangt Heineken Young Scientists Award 2024

Amsterdam, 25 juni 2024 – Kevin ten Haaf (1988), econometrist aan het Erasmus MC in Rotterdam, krijgt de Heineken Young Scientists Award in het domein Medical/Biomedical Sciences toegekend. De jury prijst zijn onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Met behulp van diverse wiskundige modellen ontwikkelt hij gepersonaliseerde screeningsprogramma’s die landen helpen omhoog-risicogroepen te identificeren en de ziekte op een effectieve manier vroeg te detecteren. Een methode die veel gezondheidswinst kan opleveren.Om jong wetenschappelijk talent te eren voor hun uitstekende prestaties, heeft Charlene de Carvalho-Heineken in 2010 de Heineken Young Scientists Awards in het leven geroepen. Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend aan vier veelbelovende jonge onderzoekers, verbonden aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut en werkzaam binnen een van de volgende domeinen: Medical/Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences. Als beloning ontvangt elke laureaat een vrij besteedbaar geldbedrag van €15.000.

“Het werk van Ten Haaf heeft invloed op internationale screeningsrichtlijnen en daarmee direct op de patiënt”

Over het onderzoek
Bij veel longkankerpatiënten wordt de kanker pas ontdekt als deze is uitgezaaid, waardoor de kans op genezing klein is. Maar als een tumor nog niet is uitgezaaid, is deze nog goed te behandelen. Vroege opsporing van longkanker kan daardoor veel gezondheidswinst opleveren. In Europa is al langer de wens om longkankerscreening op te starten. Maar het is niet haalbaar en nuttig om iedereen intensief te screenen. Kevin ten Haaf besloot daarom screeningsprogramma’s op maat te ontwikkelen, gebaseerd op de bevolking van een land. Hiervoor gebruikt Ten Haaf diverse wiskundige modellen. Met deze modellen voorspelt hij wie een hoog risico heeft op het ontwikkelen van longkanker – met als belangrijke risicofactoren rookgedrag en leeftijd, hoe snel tumoren die nog geen klachten geven zich ontwikkelen én hoe goed we deze in verschillende stadia kunnen opsporen. Op basis van de voor-, nadelen en kosten van deze voorspellingen identificeert hij vervolgens het meest optimale programma
voor een land.

Het onderzoek van Ten Haaf heeft direct bijgedragen aan de implementatie van bevolkingsonderzoeken in verschillende landen. Zo heeft zijn onderzoek onder meer geholpen de screeningsprogramma’s van Australië en Ontario (Canada) vorm te geven. Momenteel onderzoekt hij wat de meest effectieve manier is voor vroege opsporing van longkanker in verschillende Europese landen, waaronder Nederland. Of het in Nederland zover komt, is nog afwachten. Voormalig minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. Het is de verwachting dat de Gezondheidsraad later dit jaar hierover hun advies presenteert.

Jury roemt impact van statistiek op gezondheidszorg
De jury is onder de indruk van de innovatieve methodologieën die Ten Haaf heeft ontwikkeld en de manier waarop hij complexe analyses weet te vertalen naar bruikbare inzichten voor beleidsmakers en clinici. Met zijn werk heeft hij niet alleen invloed op internationale screeningsrichtlijnen, maar ook direct op de patiënt. Daarmee is de maatschappelijke impact van zijn onderzoek groot. Als internationaal erkend expert in longkankerscreening geeft Ten Haaf regelmatig lezingen op conferenties en adviseert hij wereldwijd over de implementatie van screeningsprogramma’s.

Laureaten Heinekenprijzen

De Heineken Young Scientists Awards maken deel uit van de Heinekenprijzen, de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Dit jaar staan de Heinekenprijzen speciaal in het teken van de prijs waar het 60 jaar geleden mee begon: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica. Op vrijdag 27 september 2024 vindt de feestelijke uitreiking van de prijzen plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam. Naast Ten haaf, nemen de volgende laureaten deze editie een prijs in ontvangst:
Historicus Lorena De Vita – Heineken Young Scientists Award, domein Humanities
Evolutiebioloog Casper van der Kooi – Heineken Young Scientists Award, domein Natural Sciences
Ontwikkelingspsychologe Manon van Scheppingen – Heineken Young Scientists Award, domein Social Sciences
Biochemicus Ruedi Abersold – Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica
Biochemicus Matthias Mann – Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica
Eerdere jaren werd de Heineken Young Scientists Award in het in het domein Medical/Biomedical Sciences toegekend aan onder meer Laura Kervezee (2022), Meta Roestenberg (2020) en Joost Snijder (2018).

Over Kevin ten Haaf
Kevin ten Haaf (1988) heeft econometrie en managementwetenschappen gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Aan het Erasmus MC van diezelfde universiteit promoveerde hij (cum laude) in 2017 op de optimalisatie van longkankerscreening. Hierna heeft hij verschillende onderzoeksposities bekleed aan het Erasmus MC en was hij visiting scientist aan de Nationale Universiteit van Singapore. Sinds 2021 is hij universitair docent aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam.

Back to news overview