Home > Ervaringen met meemaken overlijden in Covid-19 tijdperk
News
News item | 16 June 2020

Ervaringen met meemaken overlijden in Covid-19 tijdperk

De wereld staat op zijn kop door de coronacrisis. Alle aandacht is terecht gericht op het bestrijden van het virus. De meeste mensen die het virus oplopen genezen gelukkig, maar er overlijden helaas ook mensen. Afscheid nemen van iemand die je lief is, is in de huidige situatie extra moeilijk. Dat geldt niet alleen als iemand overlijdt door het coronavirus, maar ook als mensen overlijden door andere aandoeningen. Om te kunnen begrijpen wat dit betekent, is het belangrijk om nu na te gaan hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst.

Als u recent heeft meegemaakt dat een naaste van u is overleden zouden wij het zeer op prijs stellen als u uw ervaringen met ons wilt delen. Dat kan door het invullen van een vragenlijst. Als u hier in deze moeilijke periode tijd voor vrij kunt maken, dan heel graag. Wij horen ook graag van u, als u een naaste bent verloren aan een andere ziekte dan het coronavirus. Het invullen kost u ongeveer 15 minuten.

Wilt u de vragenlijst invullen als naaste?

Klik dan hier: vragenlijst naasten

Voor zorgverleners

De coronacrisis zet de zorg onder grote druk. Dat geldt in het bijzonder voor zorg in de laatste levensfase. Afscheid nemen van iemand die je lief is of zorg verlenen aan een stervende patiënt is in de huidige situatie complex. Om te kunnen begrijpen hoe dit het welzijn van betrokkenen beïnvloedt, is het belangrijk om nu na te gaan hoe zij deze situatie ervaren en wat het met ze doet. Door nu vast te leggen wat er gebeurt kunnen we lessen trekken voor de toekomst. Wij nodigen u daarom van harte uit om uw ervaringen te delen door het invullen van een vragenlijst. 

Als u vanaf 1 maart betrokken bent geweest bij het overlijden van een patiënt of cliënt die u in zorg had, kunt u de vragenlijst invullen. De patiënt/cliënt hoeft niet aan Corona te zijn overleden. Deze uitnodiging geldt voor professionele zorgverleners, zoals verpleegkundigen, artsen en anderen, maar ook voor vrijwilligers in de zorg.Mocht u ook als naaste een dierbare verloren hebben, mag u ook de vragenlijst voor naasten invullen. U heeft het ongetwijfeld druk, maar als u tijd vrij kunt maken om deze vragenlijst over uw ervaringen in te vullen, dan heel graag. Het invullen kost u ongeveer 15 minuten.

Wilt u de vragenlijst invullen als zorgverlener?

Klik dan hier: vragenlijst zorgverleners

Het onderzoek is in principe anoniem, maar als u dat wilt, koppelen we de resultaten van het onderzoek na afloop aan u terug. Dit kunt u aangeven op het einde van de vragenlijst. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking. Wij wensen u veel sterkte voor de komende tijd.

NB. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medische-Ethische Toetsingscommissie van het Erasmus MC.

https://palliaweb.nl/corona/meedoen-aan-onderzoek

Back to news overview