Home > Bloggen en vloggen over wetenschap
News
News item | 29 July 2020

Bloggen en vloggen over wetenschap

Hoe ziet het leven van een onderzoeker eruit? Benjamin Gravesteijn, onderzoeker aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg wil middelbare scholieren en jonge studenten hier een zo realistisch mogelijk beeld van geven.

Hoe? Middels Bloggen en vloggen over wat hij doet en wat hem bezig houdt. Gravesteijn doet dit via Faces of Science, een programma van de KNAW, met als doel om jongeren warm te maken voor de wetenschap.

Benoemd
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Gravesteijn onlangs benoemd tot één van de Faces of Science. Gravesteijn: “Het programma is ontstaan uit een noodzaak tot representatie. De afstand tussen een middelbare scholier of jonge student en professor is groot. En jongeren zien vooral de professoren in de media. Om een beeld te geven van wat voor werk onderzoekers doen en jongeren toch warm te maken voor de wetenschap, benoemd de KNAW onderzoekers die oa op sociale media laten zien wat hun werk inhoudt.”

Besliskunde
Als PhD onderzoeker houdt Gravesteijn zich bezig met besliskunde in de acute zorg. Ongevallen of reanimaties bijvoorbeeld worden gekenmerkt door keuzes maken onder veel onzekerheid. “In mijn promotie probeer ik met veel data die standaard al wordt verzameld die onzekerheid wat kleiner te maken. Wat voor behandelingen geven we nu? Wat voor behandelingen werken nou écht? Wie zouden we als eerste moeten helpen?”

Impact
Gravesteijn wil met zijn benoeming twee dingen te bereiken: “Ik hoop dat jonge mensen inzien dat je met wiskunde en statistiek impact kan maken op het leven van mensen. Ook wil ik mensen laten zien dat je zelf altijd zelf moet blijven nadenken bij het interpreteren van data.’’

Kijk hier naar wat Gravesteijn doet.

Een publicatie van het Erasmus MC

Back to news overview