Home > Keuzehulp voor zorgwensen is bewezen effectief en kan meer mensen helpen
News
News item | 25 April 2024

Keuzehulp voor zorgwensen is bewezen effectief en kan meer mensen helpen

De keuzehulp ‘Verken uw wensen voor zorg en behandeling’ op Thuisarts.nl helpt mensen bij het nadenken over zorgwensen en is bewezen gebruiksvriendelijk. Toch kan de hulp nóg breder ingezet worden, zegt wetenschappelijk onderzoeker Doris van der Smissen. 

De keuzehulp is een openbare online tool. Met video’s en vragen helpt de tool bij het nadenken over, het bespreken en het vastleggen van wensen voor zorg en behandeling. Dit wordt ook wel Advance Care Planning (ACP), oftewel proactieve zorgplanning genoemd. De keuzehulp werd in 2020 gelanceerd tijdens de coronacrisis toen Nederland geconfronteerd werd met het onverwachte risico op ziekte en er behoefte was aan hulp bij het nadenken over behandelwensen. 

Doris ontwikkelde de keuzehulp tijdens haar promotieonderzoek. Vervolgens onderzocht ze het effect van de tool, die sinds de start al 125.000 keer gebruikt is. ‘Het is geen vervanging van een goed gesprek met een arts, maar de tool kan mensen zeker helpen bij het nadenken over ACP’, legt ze uit. ‘Ze kunnen hiermee nadenken over wat voor hen belangrijk is in het leven en welke zorg en behandeling hier wel of niet bij zou passen.’   

Lees meer op Amazing Erasmus MC.

Back to news overview