Home > Elke screening heeft zijn nadeel, sommigen ook zijn voordeel
News
News item | 06 February 2024

Elke screening heeft zijn nadeel, sommigen ook zijn voordeel

Modellering van vroegopsporing kan nadelen verminderen

Prof. dr. Iris Lansdorp-Vogelaar

 

Een screeningsapp op de telefoon die de hele nacht de adem monitort op zoek naar afwijkingen, zodat de gebruiker direct na het opstaan weet of alles nog goed gaat met de gezondheid. Voor sommige mensen klinkt dat als een droom. Voor prof. dr. Iris Lansdorp-Vogelaar van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg niet. Tijdens haar oratie op 9 februari 2024 legt zij uit waarom. 

Een screening, of vroegopsporing, is een medisch onderzoek bij mensen die geen klachten over hun gezondheid hebben. Het doel daarvan is om een ziekte, zoals darmkanker of borstkanker, op te sporen voordat de klachten beginnen. Hierdoor is de kans op genezing of minder klachten groter en zijn er vaak meer behandelmogelijkheden. ‘We onderzoeken nu in principe een grote groep gezonde mensen op initiatief van de overheid’, vertelt Lansdorp-Vogelaar. ‘De kans dat iemand zonder klachten daadwerkelijk ziek is, is heel klein, dus de kans op voordeel is ook heel klein. Terwijl iedereen in die groep wordt blootgesteld aan de nadelen van de screening.’    

Lees meer op Amazing Erasmus MC

 

Back to news overview