Home > Design draagt bij aan een betere gezondheidszorg
News
News item | 24 January 2024

Design draagt bij aan een betere gezondheidszorg

Prof. Judith Rietjens wordt vrijdag officieel benoemd als hoogleraar ‘Design for Public Health’ aan twee instituten: de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft en de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Ze gaat met een heel leger ontwerpers, wetenschappelijk onderzoekers, zorgprofessionals en patiënten proberen een blauwdruk te maken voor een nieuwe gezondheidszorg. In Nederland én Europa.

Vergrijzing

De gezondheidszorg staat in heel Europa voor grote uitdagingen. Door de vergrijzing en steeds betere therapieën worden miljoenen mensen langdurig patiënt. Daar staat tegenover dat minder mensen kiezen voor een baan in de zorg. Personeelstekorten zijn nu al nijpend. Als er niets verandert, moet in 2040 één op de vier mensen in de zorg werken om alle patiënten te kunnen helpen.

Regie

‘Van patiënten wordt steeds meer eigen regie verwacht. Maar uit mijn onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen heel ingewikkeld is. Zeker voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ziekenhuisbezoeken, behandelingen, omgaan met bijwerkingen, complexe informatie begrijpen, je opnieuw verhouden tot werk en relaties’, schetst Rietjens. ‘Uit onderzoek blijkt dat de helft van de patiënten dit uiteindelijk niet meer kan opbrengen.’

Thuismonitoring

En – o ironie – door innovaties in de gezondheidszorg, denk aan patiëntportalen en thuismonitoring, wordt het er niet altijd gemakkelijker op, weet Rietjens. Zeker niet als deze innovaties niet goed zijn ontworpen.

Impact

‘In tijden van schaarste in de zorg moeten we bij de vraag of zorg passend is, niet alleen de vraag stellen of de zorg past bij de wensen en voorkeuren van de patiënt, maar ook wat de impact is van die zorg op bijvoorbeeld het klimaat of de personele bezetting. Ik kijk ernaar uit om me hier de komende jaren voor in te zetten, samen met alle verschillende disciplines die hierbij betrokken zijn.’       

De intreerede van Judith Rietjens, met de titel “The Person Formerly Known As Patient” is 26 januari 2024 om 15 uur inde aula van de TU Delft. Lees het hele interview met Judith op Amazing Erasmus MC.

Back to news overview