Home > Studie: nieuw Europees bevolkingsonderzoek naar longkanker
News
News item | 24 August 2022

Studie: nieuw Europees bevolkingsonderzoek naar longkanker

‘Hoe bereiken en informeren we de mensen die het meeste risico lopen?’

De afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg start vandaag met een nieuwe studie naar vroege opsporing van longkanker. De komende maanden zullen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar in 3 regio’s een uitnodiging ontvangen aan dit Europese onderzoek.

‘Dit onderzoek is bedoeld voor mensen die lange tijd in hun leven roken of in het verleden lang hebben gerookt. Het vroeg opsporen van longkanker, nog voordat het klachten geeft, noemen we ook wel longkanker screening of een bevolkingsonderzoek’, legt onderzoeker Carlijn van der Aalst uit.

Overlijden

‘In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 14.000 mensen longkanker ontdekt en zeker 10.000 mensen overlijden elk jaar aan deze ziekte. Longkanker is helaas al vaak moeilijk te behandelen op het moment dat het klachten geeft.’

Levensbelang

Uit de NELSON-studie uit 2020 blijkt dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT scan bij rokers en ex-rokers de sterfte aan longkanker met 25% of meer omlaag kan brengen. Voor Nederland betekent dit dat met screening op longkanker op termijn jaarlijks zo’n 1500 tot 2500 minder mensen overlijden aan longkanker.

Meeste risico

Met het proefbevolkingsonderzoek 4-IN-THE-LUNG-RUN dat nu gaat lopen in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk willen de onderzoekers enkele belangrijke vragen beantwoorden. Eén daarvan is: hoe bereiken en informeren we de mensen die het meeste risico lopen?

Helpen

‘We zullen vaker te maken hebben met mensen die moeilijker bereikbaar zijn of misschien meer moeite hebben met het begrijpen van de informatie. Juist voor deze mensen is het belangrijk om ze te bereiken en te helpen bij het begrijpen van de informatie’, zegt Van der Aalst.

CT-Scans

Een andere belangrijke vraag is: hoe vaak moeten er CT-scans worden gemaakt? ‘Bij 8 van de 10 deelnemers worden naar verwachting geen afwijkingen gevonden op de eerste CT scan. Hebben zij dan een jaar later toch een nieuwe CT-scan nodig, of is het veilig om daar twee jaar mee te wachten? Dat wordt met deze studie ook onderzocht.’

Lees het hele verhaal op Amazing Erasmus MC.

Back to news overview