Home > Podcast bevolkingsonderzoeken. Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar te gast bij In Opname.
News
News item | 03 December 2021

Podcast bevolkingsonderzoeken. Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar te gast bij In Opname.

In een nieuwe aflevering van In Opname vertellen Harry de Koning en Iris Lansdorp-Vogelaar van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg over hun werk aan bevolkingsonderzoeken.

De toekomst van bevolkingsonderzoek ligt bij personalisering van de screeningsprogramma’s, stellen ze in de podcast, te beluisteren via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts en Spreaker.

Voor het bevolkingsonderzoek voor darmkanker betekent personalisering bijvoorbeeld dat iemand die een klein beetje bloed in de ontlasting heeft, eerder een vervolgoproep krijgt dan iemand die helemaal geen bloed in zijn ontlasting heeft. Binnenkort hopen de onderzoekers te starten met een studie om de effectiviteit hiervan uit te zoeken, vertelt Lansdorp-Vogelaar.

‘Als wetenschappers hebben we de verantwoordelijkheid om de balans tussen opbrengsten en belasting steeds verder te verbeteren. We kunnen personaliseren op basis van leeftijd, geslacht en genetische informatie. Maar daar zitten lastige vragen aan vast. Willen mensen deze informatie delen en snappen ze het dan nog wel? Dat moeten we allemaal uitzoeken.’

Een been buiten Erasmus MC

Al meer dan twintig jaar is de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg in het Erasmus MC het wetenschappelijke epicentrum van bevolkingsonderzoek. De Koning: ‘We staan met een been in het Erasmus MC en met een been erbuiten. Veel van ons onderzoek heeft uiteindelijk implicaties voor de kliniek.’

De wetenschappers evalueren bestaande bevolkingsonderzoeken, doen grote studies naar potentiële nieuwe bevolkingsonderzoeken en adviseren overheden in binnen- en buitenland over invoering van bevolkingsonderzoek. En dat allemaal gebaseerd op uitgebreide berekeningen van opbrengsten en kosten. ‘Soms verbazen we onszelf erover dat we hier al twintig jaar mee bezig zijn. Maar dat zit hem waarschijnlijk toch in de complexiteit van het geheel’, vat De Koning het samen.

Back to news overview